×

Je pravilno »pogon na zadnji kolesi« ali »na zadnja kolesa«?
 • Vprašanje:

  V strokovni literaturi vidim, da govorijo o pogonu na prednja in zadnja kolesa. Ali ne bi morala biti v teh primerih uporabljena dvojina, torej pogon na prednji in zadnji kolesi?


  Odgovor:

  Na vprašanje o rabi dvojine pri parnih poimenovanjih smo že odgovorili, saj se t. i. samoumevna ali pričakovana dvojina pogosto opušča (dvignite roke).

  V vašem primeru pa je (v nasprotju s parnimi organi ali biološkimi ali funkcijskimi pari) podatek o pogonu pomemben tehničen podatek. Poznamo tudi vozila s pogonom na vsa štiri kolesa, na zadnja štiri kolesa, npr. pri terenskih vozilih ali tovornjakih, ki imajo več koles.
  Screenshot 2020-11-10 at 16.58.38.png

  Ker podatek o pogonu ni predvidljiv, za poznavalce pa pomemben, je bolje, če se izražamo natančno. Pregled gradiva kaže, da je dvojina v zvezah pogon na zadnji kolesi/pogon na sprednji kolesi pogosta in uveljavljena zlasti v specializiranih strokovnih besedilih.

  Helena Dobrovoljc (november 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.