×

Velika ali mala začetnica za »zeleni znak kakovosti«
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali se ime znaka kakovosti, npr. zeleni znak kakovosti, piše z malo ali veliko začetnico? Na spletnih straneh je pisan z veliko, jaz pa se sprašujem, ali ne gre pri tem za poimenovanja priznanja, ki pomeni kakovost, in se torej piše z malo.


  Odgovor:

  Zeleni znak kakovosti je ime projekta na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, v katerem lahko pedagoške ustanove, centri, šole, ljudske univerze pridobijo priznanje zeleni znak kakovosti za določen čas. Če gre za ime projekta, je upravičeno pisanje z veliko začetnico.

  Ker pa je nagrada, ki jo upoštevanje zahtev projekta prinaša, poimenovana enako, je – kot ste sami že ugotovili – tako priznanje smiselno pisati z malo začetnico, kot je v navadi in ustaljeno za vse tovrstne nazive, priznanja, dosežke.

  Z zelenim znakom kakovosti se torej ponašajo izobraževalne organizacije, ki sistematično skrbijo za svojo kakovost in kakovost svojih storitev pri izobraževanju odraslih. Sicer pa je znak kakovosti pogosto podeljen v različnih panogah, npr.:

  • znak kakovosti ljubljanskega turizma;
  • zlati znak kakovosti SQ
  • znak kakovosti Rogla

  Z besedno zvezo znak kakovosti pa je lahko le opisana tudi kaka konkretna nagrada, npr.:

  • Prve tri knjige o Feliksu so v Sloveniji prejele nagrado zlata hruška – znak kakovosti za knjige, namenjene otrokom in mladini.

  V vseh primerih je zapisana z malo začetnico.

  Helena Dobrovoljc (november 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.