×

Igra besed: kaj pomeni beseda »zaščitek«?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kaj pomeni zaščitek? Gre za igro besed, vendar ne najdem pomena besede.


  Odgovor:

  Beseda zaščitek (podobno žavarovanja) iz oglaševalske akcije podjetja BigBang je očitno narejena z željo posnemati občne besede, zato je v oglasu zapisana tako, kot da bi jo prepisali iz slovarja oziroma iz SSKJ-ja. Vendar teh besed v gradivu ni mogoče najti: beseda zaščitek je sicer bila uporabljena nekoč v pomenu 'zaščitni ovitek', v vašem kontekstu pa izraz pomeni, da vam trgovec za doplačilo ponuja brezplačno popravilo tudi po poteku garancije.

  Čeprav sta obe besedi zapisani s samimi velikimi črkami, s čimer so se izognili razlikovalni začetnici (zaščita – zaščitek), nista občni. V resnici gre za lastniški imeni oz. imeni storitev podjetja BigBang, ki bi ju morali pisati z veliko začetnico Zaščitek in Žavarovanja, a so jih zgolj grafično ponazorili tako, da dajeta vtis razširjenih občnih besed iz slovarja knjižnega jezika.

  zascitek-10.png

  zavarovanja-10.png

  Omenimo še, da so besedi v oglaševalski funkciji spremenili do te mere, da se razlikujeta od »pravih besed«, tj. zaščita in zavarovanje. Zanimivo pa je, da so oblikoslovni podatki (rodilnik) zapisani v tistem spolu, ki kaže na motivacijo za ta imena storitev:
  ZAŠČITEK -e ž (namesto -tka m), ker je mišljena zaščita;
  ŽAVAROVANJA -e s (namesto anj s mn), ker mišljeno zavarovanje.

  Helena Dobrovoljc (november 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.