×

Ali je pravilno »rak na želodcu« ali »rak želodca«?
 • Vprašanje:

  Ali je pravilno rak na želodcu ali rak želodca (ali oboje)? V SP in SSKJ so med ilustrativnimi primeri rak na želodcu, rak na dojki, rak na pljučih. Zdravniki uporabljajo rak dojke (mislim si, da je to po vzoru iz latinščine, tj. carcinom mammae). V Gigafidi je več primerov rak dojke kot rak na dojki in več primerov rak na želodcu kot rak želodca ...


  Odgovor:

  Pri odločanju med zvezama rak na želodcu in rak želodca težko govorimo o »pravilnejši« zvezi, saj sta slovnično obe sprejemljivi in ustrezni. Na prvo opozarja že SSKJ, v sodobnejši rabi pa pogosteje uporabljamo drugo, na kar opozarja tudi medicinska stroka, zlasti onkologija.

  Podobno Slovenski medicinski slovar (izsek): rak: karcinom dojk, karcinom prostate; proste zveze: kožni rak; stalne zveze: gen dovzetnosti za raka dojke

  V nestrokovni rabi so razširjene vse zveze, kar s pogostnostjo pojavljanj obeh oblik dokazuje tudi korpus Gigafida, kot ste ugotovili tudi že sami:

  rak na dojki 3.364 rak dojke 6.519
  rak na prostati 1.426 rak materničnega vratu 2.369
  rak na materničnem vratu 844 rak prostate 1.254
  rak na želodcu 361 rak želodca 149

  Helena Dobrovoljc (april 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.