×

Zapis zloženke: »srednjenapetostni vod«
 • Vprašanje:

  Zanima me ali se srednjenapetostno piše skupaj ali narazen? Predvidevam, da je to podredna zloženka, ampak bi vseeno želela obrazložitev.


  Odgovor:

  Besedo srednjenapetostno pišemo skupaj, saj gre, kot ste ugotovili sami, za podredno zloženko, torej zloženko, ki ima v podstavi podredno besedno zveze. V tem primeru je to zveza srednja napetost, podobno še nizka napetost > nizkonapetostno, visoka napetost > visokonapetostno. V stavku bi lahko ponazorili takole: Električni vodi srednje napetosti so srednjenapetostni.

  Manca Černivec (november 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.