×

Kaj pomeni izraz »oba troje«
 • Vprašanje:

  Že od mladih let od starejših ljudi slišim izraz oba troje, po več letih iskanja še vedno nisem naletel na odgovor. Če bi mi katera bistra glava bila zmožna pojasniti njen pomen in izvor, bi ji bil večno hvaležen.


  Odgovor:

  Fraza oba troje, pisano zlasti skupaj kot obatroje, je pogovorna, izvira iz srbskega ali hrvaškega jezika in je sama po sebi nesmiselna, saj združuje celostni zaimek za dvojino (oba) in števniško jedro troje. Prva sestavina pomensko zanika drugo in obratno. V slovenščini sicer poznamo zaimek obadva, v katerem je celostni zaimek oba razširjen s števnikom dva, funkcija tega pleonazma pa je poudarjalna.

  Pri obatroje gre za šaljivo pogovorno izražanje pomena 'vse od naštetega'. V knjižnih besedilih fraze ne najdemo, razen v funkciji humornosti, hudomušnosti, zato tudi v narekovajih, npr. v pogovoru z nedavno preminulim Mojmirjem Sepetom na portalu SiOL (https://siol.net/trendi/glasba/ne-mojster-velemojster-278309) lahko preberemo:

  Vprašanje: Kaj vas pomlajuje: ljubezen do glasbe, fitnes, geni?
  Odgovor: Mislim, da »oba troje«, kot smo rekli v času nekdanje Jugoslavije. Verjetno vse po malo.

  Rabo te fraze ali tvorjenke zasledimo v spletnih besedilih, zbranih v korpusu Janes, še zlasti v tistih, ki jih označuje izrazita pogovornost, mešanje jezikov, reduciranje ... npr.:

  • Ti kar dvigni roko, ko ti bo fejst manjkal ta partner, ali inače može oba troje
  • Solidworks ... en paket nardi obatroje :D
  • “Jaz sem, ki sem”: - všečno poimenovanje! Vseeno ali je on, ona, ono ali obatroje :)
  • Točno tak! Nucam obatroje!

  Helena Dobrovoljc (december 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.