×

Izbira pridevnika: »visokointenzivni intervalni trening« – HIIT
 • Vprašanje:

  zanima me kakšna je prava oblika zapisa za trenutno zelo popularne treninge HIIT (angl. High Intensity Interval Training), ki jih ponujajo mnogi športni in fitness centri.

  Kateri je pravilen zapis:

  1. visoko intenzivni intervalni trening

  intenzivni = določni pridevnik
  Pri njem se vprašamo s kateri. Kateri trening? Intenzivni.

  ali

  1. visoko intenziven intervalni trening

  intenziven = nedoločni pridevnik
  Pri njem se vprašamo s kakšen. Kakšen trening? Intenziven.


  Odgovor:

  Pravilni izraz je visokointenzivni intervalni trening. Zakaj?

  (1) Iz besedne zveze visoka intenzivnost tvorimo pridevnik visokointenzivni, ki je podredna zloženka in kot taka zapisana skupaj. Pridevniške zloženke iz besednih zvez, ki vsebujejo merni pridevnik, so npr. še visokofrekvenčni, nizkotemperaturni, dolgoletni, kratkometražni itd.

  (2) Pridevnik visokointenzivni je v poziciji v stalni besedni zvezi (prevodu angleške zveze High Intensity Interval Training) vrstni pridevnik, saj določa vrsto treninga (ki je seveda zaznamovana z njegovo prepoznavno lastnostjo). Kot tak ima določno obliko. (Kakovostni pridevnik visokointenziven bi zunaj stalne besedne zveze opisoval le lastnost nečesa, npr. Tvojemu frajerju bo všeč 'spinning', ker mu omogoča visokointenziven kolesarski trening tudi v slabem vremenu.)

  Urška Vranjek Ošlak (december 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.