×

Ženska različica besede »duh«
 • Vprašanje:

  Iščem pravilno obliko ženske različice besede duh.


  Odgovor:

  Ženska oblika besede duh zaenkrat še ni uslovarjena, podroben pregled po korpusih pa izpričuje rabo naslednjih dveh možnosti: duhinja (4 pojavitve v 4 različnih virih, 3 v leposlovju) in duhica (2 pojavitvi, a v istem viru, tj. v reviji Stop iz l. 2005). Oba zadetka duhice izkazujeta ekspresivnost, pri čemer morda sklepamo, da gre za žensko obliko pomanjševalnice duhec.

  • Pljučka je mlela svojo usodo med zobmi: »Mislim, da bom lep duh. Lepa duhinja. Shujšala bom in nohti mi bodo zrasli. Veš, da ljudem še po smrti rastejo nohti. Kaj si rekla, kaj bomo porabili?« (Peklenske počitnice, 1999)

  • Mogoče pa zdaj prav njih vodi sveti duh, duhinja sveta, ta velika luč, drugačna od sveta in svetu tuja, tako kot so tudi oni tuji, narejena iz druge snovi, če je svetlobi mogoče reči snov. (Jakobove bukve, 2017)

  • "Mirno kri, lassie," ji je pomežiknila moja (moja, res moja?) nova duhinja. (Čas kratke zgodbe, 1998)

  • Hkrati so določene naloge narejene fantastično in četudi so skriptane, tresejo zadnjico. V glavi imam predvsem tisto, kjer v zapuščenem hotelu iščemo predmet duhinje, ki tamkaj blodi in nam otežuje napredovanje. (Joker, 2006)

  • Le kateri mlad fant si ne bi želel imeti doma take brhke duhice, da bi ji kazal svoje čarovnije in ji izpolnil kakšno skrito željo? (Stop, 2005)

  Za izpeljevanje ženske oblike je sicer na voljo več različnih obrazil, a ta trenutek (sicer izjemno skromna) raba govori v prid duhinji, torej tvorbi z obrazilom -inja.

  Nataša Gliha Komac (januar 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.