×

Velika začetnica: »YouTube«
 • Vprašanje:

  Ali bi se moralo v stavku globoko v zajčji luknji youtuba Youtube pisati z veliko začetnico?


  Odgovor:

  Gre za stvarno lastno ime zaščitene blagovne znamke, zato ga pišemo tako, kot je uradno registrirano: YouTube. Ker pa so dvozačetnice v slovenščini redke, se je uveljavil tudi zapis samo z eno veliko začetnico: Youtube.

  SP 2001 v členu 147 pravi, da imajo imena izdelkov in znamke imensko funkcijo in so zato zapisana z veliko začetnico le, če je pred njimi občnoimensko jedro (letim z letalom Boeing), sicer ne (letim z boeingom). Vendar pa znamka ohrani svojo identifikacijsko imensko funkcijo tudi v položajih, ki niso prilastki besedne zveze, in čeprav ime YouTube ne označuje le znamke, temveč tudi izdelek (s pomenom 'spletni video portal znamke YouTube'), še vedno ohrani imensko funkcijo in s tem veliko začetnico: Posnetek je objavil na YouTubu. Takšno stališče je zavzela tudi Pravopisna komisija (npr. že v odgovorih »Pisanje blagovne znamke in izdelka«) in bo tako zapisano v predlogu novih pravopisnih pravil Pravopis 8.0, ki bodo na portalu Fran objavljena 4. februarja 2021.

  Zapis z malo začetnico je upravičen takrat, ko govorimo o primerku serijskega izdelka, npr. avtomobilu (Kupil je novega Forda/forda.). Prav tako bi bila mala začetnica upravičena, če bi se ime te znamke poobčnoimenilo in bi z njim poimenovali kateri koli spletni video portal (ime bi postalo generično poimenovanje, kot je npr. šeleshamer) – v tem primeru bi ga pisali le z malo začetnico. Vendar pa korpusno gradivo tega za zdaj ne izkazuje.

  Preberite tudi odgovore: pisanje znamk in spletnih storitev.

  Urška Vranjek Ošlak (januar 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.