×

Nagovor bralcev ali nagovor bralcem?
 • Vprašanje:

  Zanima me, katera besedna zveza je pravilna ali vsaj ustreznejša (in zakaj), kadar govorimo o tem, da nekdo nagovarja bralce (recimo na začetku knjige): nagovor bralcev ali nagovor bralcem?

  Slovenski pravopis namreč pravi:

  nagôvor -a m (ȏ) slavnostni ~; ~ državljanov

  Pri tem sklepam, da je mišljen nagovor, ki je namenjen državljanom, ne nagovor, ki ga opravijo državljani. Zraven pa ni pripisane možne različice nagovor državljanom.

  Pri geslu nacija sicer najdemo:

  nácija -e ž (á) narod, državni narod; predsednikov nagovor ●naciji državljanom, prebivalstvu

  Večina spletnih rezultatov govori v prid različici nagovor bralcem/državljanom, verjetno tudi zato, ker je nagovor bralcev lahko dvoumen (vsaj teoretično; sicer ne vem, zakaj bi bralci npr. v knjigi koga nagovarjali, ampak to je že druga stvar) in bi ga lahko razumeli tudi v smislu, da bralci nagovarjajo nekoga, ne pa, da so oni tisti, ki so ogovorjeni.


  Odgovor:

  Pravilni sta obe besedni zvezi, jasnejša in zato tudi ustreznejša pa je zveza samostalnik + dajalnik (nagovor bralcem), saj je lahko, kot ste sami ugotovili, zveza samostalnik + rodilnik (nagovor bralcev) nejasna in dvoumna. Razlagamo jo lahko na dva načina:

  (1) iz zveze povedek + predmet (nagovarjati bralce), kar pomeni, da nekdo nagovarja bralce;
  (2) iz zveze osebek + povedek (bralci nagovarjajo), kar pomeni, da bralci nekoga nagovarjajo.

  Pomen lahko sicer ustrezno razberemo s pomočjo drugih okoliščin in sporazumevalnih izkušenj, saj v posvetilu na začetku knjige ne pričakujemo, da bi bralci koga nagovarjali, ampak avtor nagovarja njih. Če pa ob samostalniku nagovor uporabite prilastek v dajalniku (bralcem), se morebitni nejasnosti izognete.

  Manca Černivec (januar 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.