×

Prebivalci Severne Makedonije so ...
 • Vprašanje:

  Ali se je zdaj, ko se je balkanska država preimenovala v Severna Makedonija, spremenil tudi naziv prebivalcev? Ali so še vedno Makedonci?


  Odgovor:

  Zaenkrat glede naziva za prebivalce te države nismo zaznali spremembe, ki bi se v rabi pojavljala dovolj pogosto, da bi jo lahko šteli za ustaljeno. Prebivalce še vedno imenujemo Makedonci, če želimo posebej poudariti, iz katere države so, pa to lahko storimo opisno na več načinov, npr. državljani Severne Makedonije ali pa Makedonci iz Severne Makedonije, če moramo v besedilu vzpostaviti ločnico med njimi in Makedonci, živečimi drugod.

  Raba izraza Severni Makedonec je v tem trenutku v pisnem gradivu, ki nam je na voljo (medijske objave, družbena omrežja), redka in nedosledna. Še bolj zanemarljiva je raba besede Severnomakedonec (po zgledu Južnoafričan). To stanje izhaja iz povsem zunajjezikovne okoliščine, saj potreba po razlikovanju v razmerju do prebivalcev grške regije Makedonija ni prav pogosta.

  Izraz za prebivalca ne izhaja nujno iz vseh leksikalnih sestavin izraza za državo, tako npr. uporabljamo izraz Papuanec za prebivalca Papue Nove Gvineje ali pa Britanec za prebivalca Velike Britanije.

  Matej Meterc (februar 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.