×

O besedi »aplikacija«
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali obstaja slovenska ustreznica oz. sopomenka za besedo aplikacija (v pomenu, ki se nanaša na računalniško orodje ali program).


  Odgovor:

  Beseda aplikacija velja za pisno in morfemsko podomačeno, saj je izhodiščni izraz, ki smo ga prilagodili slovenščini, angleški application. Slovar Slovenskega društva Informatika – Islovar – navaja ob aplikaciji, tj. računalniškem programu, tudi več večbesednih terminov, npr. spletna aplikacija, namizna aplikacija, aplikacija v oblaku.

  Pomen, ki so ga informatiki že zaznali, je na portalu Fran, tj. v slovarjih slovenskega knjižnega (tudi strokovnega) jezika evidentiran le v drugi izdaji SSKJ (2014), in sicer je razložena zelo splošno:

  SSKJ 2 (2014)
  aplikácija -e ž (á)
  3. računalniški program: razvijati poslovne, spletne aplikacije; uporaba brezplačnih aplikacij / programska aplikacija; računalniške igre in aplikacije

  Sopomenke niso navedene. Kot manj natančno sopomenko bi lahko uporabili zvezo računalniški program. S tem bi bila informacija za vašega naslovnika sicer okrnjena, saj je aplikacija program ali skupina programov, prilagojena končnim potrebam uporabnikov. Najpogosteje v slovenščini uporabljamo izraz aplikacija v povezavi s pridevnikom mobilen. Tako izraz mobilna aplikacija ne označuje zgolj programa, temveč tudi njegovo uporabno različico, nameščeno na telefon (take so npr. #OstaniZdrav, eDavki, Klikin, Letgo, NLB Pay ...).

  Helena Dobrovoljc (marec 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.