×

Jezikovne izbire: »vijolična« ali »vijoličasta«
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali je pravilno vijolična ali vijoličasta barva? Sta to pravzaprav sinonima?


  Odgovor:

  Pomen pridevnika vijoličen je glede na razlago v SSKJ2 pomensko nekoliko širši, saj v svojem glavnem pomenu pomeni 'nanašajoč se na vijolico' in šele v podpomenu najdemo sinonimno razlago 'vijoličast'. Kakovostni pridevnik vijoličast ima v SSKJ 2 polno pomensko razlago 'moder z rahlo rdečkastim odtenkom'. Podobno usmerja tudi SP 2001, ki ob pridevniku vijoličen navede zgolj sinonim vijoličast, ob pridevniku vijoličast pa najdemo le primere. Pregled rabe v korpusu Gigafida 2.0 izkaže bistveno pogostejšo raba pridevnika vijoličast (17359 zadetkov : vijoličen 7927 zadetkov), pomensko širšemu pridevniku vijoličen navkljub. Pri čemer ne gre zanemariti tudi posamostaljenega pridevnika vijoličasti v pomenu 'navijač mariborskega nogometnega kluba'.

  Na sinonimnost pridevnikov v pomenu barve 'moder z rahlo rdečkastim odtenkom' kaže tudi raba. S pomočjo orodja Besedne skice namreč lahko ugotovimo, da oba pridevnika najpogosteje stojita ob samostalnikih socvetje, cvet, odtenek in barva, pri čemer je zanimivo, da se neposredno ob samostalniku barva celo pogosteje pojavlja pridevnik vijoličen (1116 zadetkov : vijoličast 636 zadetkov):

  • Na vrt vsekakor sodi sivka, zimzelena grmičasta rastlina z rožnato vijoličastimi dišečimi socvetji. / Rumena viseča socvetja maja cvetočega negnoja (Laburnum) in bela ali svetlo vijolična socvetja vzpenjavke glicinije (Wisteria) imajo strupene stroke in semena, ki zrastejo poleti.
  • Beli, rožnati ali vijoličasti cvetovi imajo nazaj zavihane cvetne liste. / Za barvno pestrost dodamo še modro vijolične cvetove lucerne (Medicago sativa).
  • Pravi dolenjski cviček mora imeti značilno svetlo rdečo barvo z vijoličastimi odtenki. / Ličenje je nežno, oči so zasenčene v vijoličnem odtenku ter trepalnice poudarjene s črno maskaro.
  • Nežna socvetja se lepo posušijo in ohranijo svojo vijoličasto barvo. / Rdečilo za ustnice je močne opečnato rdeče ali toplo vijolične barve.

  Oba priročnika, tako SSKJ2 kot SP 2001, tako v pomenu barve dajeta prednost pridevniku vijoličast, vendar tudi pridevnik vijoličen (v pomenu določanja barve) nima nobene oznake. V rabi je sicer pogostejši pridevnik vijoličast, a tudi raba pridevnika vijoličen je popolnoma nezaznamovana, celo večkrat se pojavlja ob samostalniku barva. Gre torej za sinonima, pri čemer priročniki dajejo prednost rabi pridevnika vijoličast. Zanimivo pa Pleteršnik še ob koncu 19. stoletja daje prednost rabi pridevnika vijoličen.

  Nataša Gliha Komac (marec 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.