×

Kako je nastalo ime »Drozgobrad«
 • Vprašanje:

  Sem študentka razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in pri predmetu uvod v književnost iščemo odgovor na naslednje vprašanje: Kakšen je izvor besede 'drozgobrad'?Beseda izhaja in pravljice Kralj Drozgobrad bratov Grimm in me zanima kako je nastala. Sklepam da gre za sestavljenko, če pa bi mi lahko povedali še kaj več, bi bila zelo vesela.


  Odgovor:

  V pravljici o kralju Drozgobradu je pojasnjen izvor kraljevega imena: dobil ga je od prevzetne princese, ki je izjavila, da ima kralj brado ukrivljeno kot drozgov kljun. Od tedaj so ga klicali Drozgobrad.

  Gre za prevod nemške pravljice bratov Grimm:

  "Ei," rief sie und lachte, "der hat ein Kinn, wie die Drossel einen Schnabel," und seit der Zeit bekam er den Namen 'Drosselbart'.

  Ime je po nastanku zloženka, obe polnopomenski sestavini drozg- in -brad (< brada) sta povezani z medpono -o-.
  Sestavljenke so besede, pri katerih postane ena polnopomenska sestavine podstave osnova tvorjenke, druga pa se spremeni v predponsko obrazilo, npr. višji angel > nàdángel.

  Helena Dobrovoljc (april 2021)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.