×

Šahovske otvoritve, imenovane po znanih šahistih
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako bi pisali zaporedje več šahovskih potez, ki ima posebno ime (ponavadi po šahovskem mojstru, ki jih je prvi oziroma največkrat uporabljal): Ruy Lopezova obramba, ruy lopezova obramba, obramba ruya lopeza ...? Podobno tudi Nimcovičeva/nimcovičeva obramba, Retijeva/retijeva otvoritev ...?


  Odgovor:

  Niz šahovskih potez, npr. otvoritev, obramba, ki so poimenovane po šahovskem mojstru, poimenujemo z zvezo svojilnega pridevnika in samostalnika: Pirčeva obramba. Svojilni pridevnik ima v tej zvezi vrstni pomen, saj gre za vrsto/tip obrambe. Toda podobno kot pri izumih (Peltonova turbina) in odkritjih (Mendlovi zakoni, Bernoullijeva enačba) ter poimenovanjih drugih »dosežkov«, pri katerih govorimo o duhovni lastnini posameznika, se zaradi tesne identifikacijske povezanosti nosilca in poimenovanega v rabi ohranila velika začetnica (npr. tudi v učbenikih Pitagorov izrek, Newtonov zakon). Tak zapisovalni način priporočamo pri primerljivih zvezah s področja šaha, na katerem jih je zelo veliko (prim. Wikipedija).
  Nekatere od njih so se tudi poenobesedile in jih pišemo z malo začetnico, npr. Aljehinova obramba > aljehinka.

  (1) Ruy Lopez
  Po španskem menihu in humanistu ter svetovnem šahovskem prvaku Rodrigu Lópezu de Segura je poimenovana t. i. španska otvoritev. V angleščini se glasi kar Ruy López, v slovenščini pa je poimenovanje odvisno od enote: če bi šlo za dva priimka, bi rekli Ruy-Lópezova otvoritev. Ker gre za zvezo imena in priimka (Ruy je kratka oblika špansko-portugalskega imena Rodrigo), poimenovanje Ruy-Lópezov ni primerno (kot da bi rekli Vasja Pirčeva obramba namesto obramba Vasje Pirca ali Pirčeva obramba). Zato predlagamo poimenovanje obramba Ruya Lópeza.

  (2) Če je podstavno ime enobesedno (Nimcovič, Réti), je lažje, saj je treba poznati le ustrezno obliko priimka:

  • Richard Selig Réti je bil češki šahist, ki je deloval v času Avstro-Ogrske, zato Rétijeva obramba.
  • Ime v Latviji rojenega danskega šahista judovskega rodu Arona Nimcoviča se je zaradi upoštevanja ruske oblike (Аро́н Иса́евич Нимцо́вич) uveljavilo v obliki Aron Isajevič Nimcovič, pri kateri sledimo izgovoru, čeprav ga uradni viri navajajo tudi kot Āronsa Nimcovičsa (latvijsko). Obramba, poimenovana po njem, je Nimcovičeva obramba, druga pa Nimcovičeva indijska obramba.

  Helena Dobrovoljc (maj 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.