×

»Triglavska severna stena« in velika začetnica
 • Vprašanje:

  Severna triglavska stena, severna triglavska stena, Triglavska severna stena, triglavska severna stena ali celo severna Triglavska stena? Katero od teh imen je zemljepisno in kako je z veliko začetnico?


  Odgovor:

  Ime težje prehodne in strme stene v Julijskih Alpah na severnem pobočju Triglava je Triglavska severna stena.
  Ime je dogovorno in standardizirano v atlasih in na zemljevidih. Vsa druga poimenovanja, ki imajo spremenjeno zaporedje sestavin, so opisnega značaja. Res pa je, da ime ni običajno, saj smo bolj vajeni imen, pri katerih je na prvem mestu svojilni pridevnik iz imena gore, pri katerem je velika začetnica seveda povsem regularna (Mangartova severna stena, Eigerjeva severna stena, Škrlatičina severna stena, Škrlatičina severna stena) ali pa gre za tvorbo z rodilniško izraženo svojino, npr. severna stena Eigerja.
  Poimenovanje severna triglavska stena bi s razlikovalnim pridevnikom severni lahko namigovalo na še kako drugo (zahodno, vzhodno) steno, ki je ni.

  Helena Dobrovoljc (maj 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.