×

Kdo je vršilec: »predlog ustavne obtožbe Janeza Janše«
 • Vprašanje:

  Predlog ustavne obtožbe Janeza Janše.
  Nepoučeni bi pomislil, da je Janez janša podal predlog ustavne obtožbe. Proti komu?


  Odgovor:

  Sprašujete o ustreznosti rabe rodilniškega desnega prilastka ob samostalniku obtožba. Sprememba vezljivosti, kot se pojavi pri tvorbi samostalnika obtožba iz glagola obtožiti, je v jeziku nekoliko redkejša, a mogoča. Korpusni podatki kažejo, da se v rodilniški desni prilastek ob samostalniku obtožba lahko pretvarjajo:

  • udeleženci iz osebka, torej kdo (ali kaj) obtoži --> obtožba koga (ali česa):

  EU se je prejšnji mesec pritožila WTO, ker ZDA niso odpravile subvencioniranja svojega največjega proizvajalca letal, marveč so subvencije Boeingu, kot pravijo v Bruslju, celo povečale. Če bo arbitraža WTO ugotovila, da obtožbe Bruslja držijo, je pričakovati, da bo Uniji odobrila, da vsako leto zaračuna kar 9,2 milijarde evrov kazenskih carin pri uvozu ameriškega blaga, kar bo največja kazen v zgodovini WTO;

  • udeleženci iz predmeta v rodilniku, torej obtožiti (koga ali) česa --> obtožba (koga ali) česa:

  Zumo je že decembra na čelu stranke zamenjal njegov namestnik Cyril Ramaphosa, je pa doslej vztrajno zavračal pozive k odstopu s položaja predsednika države, ki ga zaseda od leta 2009. Glede na nekatere navedbe naj bi bil pripravljen odstopiti v naslednjih treh do šestih mesecih, a vodstvo stranke spričo obtožb korupcije na njegov račun zahteva, da odide takoj;

  • udeleženci iz predmeta v tožilniku, torej obtožiti koga (ali kaj) --> obtožba koga (ali česa):

  No, Drnovšek in Podobnik se gledata postrani že dalj časa. Skorajda natanko dve leti pred volitvami je Podobnikova SLS vložila predlog obtožbe predsednika vlade dr. Drnovška pred ustavnim sodiščem, češ da je član Drnovškove vlade Italiji obljubil spremembo slovenske ustave in notranje zakonodaje.

  Res iz rodilniškega prilastka ni mogoče takoj razbrati, na katerega od teh udeležencev se nanaša, vendar pa je za razreševanje dvoumnih mest v jeziku vedno nujno poznavanje konteksta, torej aktualne situacije. Dvoumnosti se je mogoče ponekod tudi izogniti – jezikovni priročniki navajajo možnost tvorbe predložnega desnega prilastka s predlogoma proti in zoper. Razjasnitev dvoumnosti je lepo vidna iz naslednjega primera:

  • Predsedstvo se v celoti ograjuje od obtožb novinarke zoper sekretarko naše organizacije, kadar je nastopala kot vodja begunskega centra.

  Sklenemo torej lahko, da je ubeseditev predlog ustavne obtožbe Janeza Janše ustrezna, dvoumnosti pa bi se bilo mogoče izogniti z uporabo predloga, npr. predlog ustavne obtožbe zoper Janeza Janšo. Opozoriti pa je treba, da se glede na pregledano gradivo zdi, da gre pri besednih zvezah z rodilniškim desnim prilastkom tipa obtožba koga tudi za pravnoterminološko rabo, zaradi česar so možnosti spreminjanja načina ubeseditve nekoliko omejene. Terminologija je namreč v nasprotju s splošnim jezikom bolj ustaljena, saj gre za dogovorno izrazje, ki ga večinoma (vsaj za strokovno rabo) ni mogoče poljubno spreminjati.

  Urška Vranjek Ošlak (maj 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.