×

Naglas imena »Lokovica«
 • Vprašanje:

  Lako pravilno naglasimo krajevno ime Lokovica (pri Šoštanju): na prvi zlog (Lókovica) ali na predzadnji zlog (Lokovíca)?
  Kje najdemo pravilo za posamezni kraj?


  Odgovor:

  Imena slovenskih krajev naglašujemo tudi v knjižnem jeziku tako, da sledimo lokalni rabi. Pri tem si pomagamo z leksikonom Slovenska krajevna imena (1985), kjer je napisano, da ima Lokovica pri Šoštanju naglašen predzadnji zlog (Lokovíca).
  (V nasprotju z Lokovico na Prevaljah, ki ima naglas na prvem zlogu –Lókovica.)

  Naglasi imen s predlogi v, na ali pri ob njih in izpeljanke (pridevniki, prebivalska imena) iz njih se najdejo tudi v:
  Slovenskem krajevnem leksikonu 1--4 (Ljubljana: DZS, 1968--1980), v Krajevnem leksikonu Slovenije (Ljubljana: DZS, 1995) in v iz njega izpeljanem Priročnem krajevnem leksikonu Slovenije (Ljubljana: DZS, 1996) za Republiko Slovenijo, za slovenska krajevna imena v Republiki Italiji pa v knjigi Pavleta Merkuja Slovenska krajevna imena v Italiji (Trst: Mladika, 1999) in za tista v Republiki Avstriji v knjigi Pavla Zdovca Slovenska krajevna imena na avstrijskem Koroškem (Ljubljana: SAZU, 2010 ali v kateri od prejšnjih izdaj).
  Nekatera najdete tudi v Slovenskem pravopisu 2001 na portalu Fran.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss (maj 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.