×

»Poredko« kot stavčni člen
 • Vprašanje:

  Ali beseda poredko predstavlja prislovno določilo časa ali načina? Zakaj? Moj primer: Avtobusi do manjših vasi vozijo poredko.
  Najlepša hvala!


  Odgovor:

  Poredko, ki izraža, da se dejanje ponavlja z večjimi časovnimi razmiki, je v stavku Avtobusi do manjših vasi vozijo poredko prislovno določilo časa, saj glede na povedek (vozijo) odgovarja na vprašanje, kdaj vozijo (avtobusi do manjših vasi). Namesto prislova poredko bi lahko zapisali tudi natančnejšo informacijo o času, npr. Avtobusi do manjših vasi vozijo vsako polno uro, ali pa pridali pojasnilo, npr. Avtobusi do manjših vasi vozijo poredko, in sicer vsako polno uro.

  Prislovno določilo načina bi odgovarjalo na vprašanje, kako vozijo avtobusi, npr. Avtobusi do manjših vasi vozijo zelo počasi.

  Manca Černivec (junij 2021)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.