×

Imena avtomobilov
 • Vprašanje:

  Pozdravljeni! Zanima me, kako je z začetnicami pri avtomobilih in njihovih modelih v primerih, ko zraven ni občeimenskega jedra (npr. Opel Astra GTC). Gre za različne nivoje »uradnega« imena avta:

  • Vozil je Opla. (opla?)
  • Vozil je Astro. (astro?)
  • Vozil je Astro GTC. (astro GTC?)
  • Vozil je Opla Astro GTC. (opla astro GTC?)

  Najlepša hvala za pomoč.

  E-naslov: tyelperiel@gmail.com


  Odgovor:

  Glede imen avtomobilov se pravopis ni nedvoumno izrekel, pravopisci (pa ne le slovenski) pa tudi niso povsem enotni, saj gre za kategorijo t. i. dvoživk:

  1. lahko jih doživljamo kot imenske entitete, kadar mislimo na znamko Opel ali na izdelek znamke Opel/Astra (vozil je Opla); to velja še toliko bolj, če ima ime konkretne dodatke GTC in podobno;
  2. lahko jih doživljamo kot serijske izdelke, primerke, zato ne moremo govoriti o lastnih imenih (definicija lastnega imena namreč pravi eno ime = en denotat) in jih pišemo z malo začetnico (vozil je opla).

  Tak primer navaja tudi slovenski pravopis, ki v členu 147 določa, da pišemo imena avtomobilov z malo začetnico: Vozim se s fordom.

  Helena Dobrovoljc (junij 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.