Kam postaviti opuščaj: »Planin'c« ali »Planinc'« ter še o »kombuči«
-
Vprašanje:Opazila sem, da je slovenska ustvarjalka jedi Tereza’s Choice svojo pijačo kombucha poimenovala Planinc’. V pravopisu je za uporabo apostrofa navedeno pravilo, da zaznamuje izpuščeno črko. Bi se pijača torej morala imenovati Planin'c?
Odgovor:Sicer na spletni strani Terezijine izbire Tereza’s Choice najdemo sicer več zadreg s slovenščino, npr.:
- Pisanje jedi z veliko začetnico je v slovenščini pravopisna napaka, četudi gre za naslove (Vegetarijanski Takosi > slov. vegetarijanski takosi).
- Nekatere jedi pa je (četudi so zelo sveže) že mogoče najti tudi zapisane v slovenščini, npr. shakshuka, šakšuka (Odprta kuhinja). Enako velja za druge izraze: ayurvedska enolončnica > ajurvedska enolončnica (eSSKJ: ajurveda).
- Če je beseda nova ali manj znana, je v slovenskih besedilih lahko v angleščini zapisana tudi v oklepaju, npr. aromatičen indijski kičdi (angl. khichdi).
- Beseda kombucha je podomačena kot kombuča (v prvi in drugi izdaji SSKJ je bila sicer kodificirana kot kombuša, a japonski ch v slovenščino prenašamo kot [č] in zato tudi pišemo – kombuča, kar je tudi v rabi najpogostejša možnost: Gigafida 2.0: 246 proti 54 za kombučo).
Helena Dobrovoljc (september 2021)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.