×

Ime »La Salette« in njegove izpeljanke
 • Vprašanje:

  Hvaležen sem za Vašo razlago, kako zapisati ime romarskega kraja Medžugorje. Podoben romarski kraj, ki ga obiskujejo tudi Slovenci, je francoski La Salette. A je prav, da številni ne sklanjajo tega imena?

  Drugo vprašanje: Kako bi poimenovali prebivalko oziroma prebivalca tega kraja? In tretje vprašanje: Kako poimenovati tamkajšnjo Marijino podobo oz. njen praznik: praznik (oz. podoba) Gospe iz La Saletta ali praznik Lasalettske Gospe ali praznik lasalettske Gospe (podobno: Brezjanska Marija ali brezjanska Marija)?


  Odgovor:

  Ime romarskega središča La Salette sklanjamo po moški sklanjatvi, torej ... svetišče na la Salettu. Svetišče se nahaja v planinah, prebivalcev tega področja ni veliko, to dejstvo je razlog, da naše gradivo in tudi drugi viri ne prinašajo podatkov o prebivalskih imenih. Če poskušamo tega kar skonstruirati, bi se ime prebivalcev glasilo Salettčan oz. Salettčanka, druge oblike so manj verjetne.

  V verskem tisku se je za Saletsko Marijo najbolj uspešno uveljavilo ime Saletska Gospa. To potrjuje tudi Splošni religijski leksikon (2007). Obe sestavini sta del imena. Za brezjansko Marijo se je uveljavilo poimenovanje Marija Pomagaj.

  Helena Dobrovoljc (marec 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.