Je zveza »danes teden« podredno zložen stavčni člen ali ne?
-
Vprašanje:Ali je v spodnjem primeru prislovno določilo časa podredno zložen stavčni člen ali ne? Če je, kaj je jedro in kaj prilastek?
Danes teden me ne bo v službo.
Odgovor:Zvezo danes teden si lahko razlagamo kot:
(a) 'na isti dan čez teden' v primeru Pridi danes teden vprašat, kako je ali
(b) 'na isti dan pred tednom' v primeru Danes teden sem ga že prepričeval, naj ne hodi.
Ta raba je primerljiva z rabo Pridi naslednji torek/četrtek/petek vprašat, kako je ali Prejšnji torek/četrtek/petek sem ga že prepričeval, naj ne hodi.
Če bi namreč besedi danes določili ime dneva v tednu oz. če bi namesto danes poimenovali dan v tednu, bi imeli primerjalne zveze kot V torek teden bo imel predavanje v pomenu 'v torek čez en teden … / naslednji torek …' ali V torek teden je imel predavanje v pomenu 'v torek pred enim tednom … / prejšnji torek …'.
Sklep: Ker beseda danes v zvezi danes teden izraža konkreten dan v tednu, tj. ponedeljek ali torek ali sredo itd., ko naj se nekaj zgodi, je torej izhodiščna jedrna informacija te zveze, medtem ko teden dodaja časovni premik naprej ali nazaj in je zato dodano časovno določilo temu danes, ki je v bistvu današnji ponedeljek/torek/ četrtek ….Andreja Žele (april 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.