Stičnost pri zapisu prehranskih dodatkov: E-ji
-
Vprašanje:Med vprašanji in odgovori nisem zasledila nobenega v zvezi z zapisom aditivov za živila, označenih s črko E in številko. V zadevni objavljeni evropski zakonodaji opažam zapis s presledkom, npr. E 171 (titanov dioksid), sicer pa je raba mešana, torej s presledkom in brez.
Kateri zapis je bolj ustrezen?
Odgovor:Pri označevanju različnih prehranskih dodatkov v Evropski uniji uporabljamo črko E in pogosto mednarodno, tudi zunaj EU razširjeno številko.
Kot ste navedli, so v zakonodajnih listinah zapisani med črko in številko narejeni presledki, v rabi pa najdemo tako stične kot nestične zapise.
Podobno pokaže tudi pregled gradiva v korpusu Gigafida 2.0, skorajda enako število stičnih in nestičnih zapisov za dodatek tartrazin – E102 (18) : E 102 (20).Pravopisna pravila v SP 2001 so glede stičnosti zapisa črke ob številki skopa: z nekaj zgledi pa je bil implicitno kodificiran nestični zapis v poziciji desnega prilastka in stični v poziciji levega (format A 4, toda A4-format).
Naraščanje števila tovrstnih zvez (npr. pri hišnih številkah, oznakah plezalnih smeri, imenih cest, avtomobilov, vitaminov, računalniških tipk ...) je narekovalo oblikovanje pravila, torej izrecno kodifikacijo, pri kateri se je v sklopu prenove poglavja o pisnih znamenjih Pravopisna komisija pri SAZU in ZRC SAZU odločila za prednostno stični zapis. Predlog takega pravila je že bil v javni razpravi, lahko ga preberete na povezavi Pisna znamenja v členih 14 in 15.Helena Dobrovoljc (april 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.