Glagolnik od vtipkati je »vtipek«
-
Vprašanje:Kakšen bi bil pravilen glagolnik od glagola vtipkati? Kot je recimo od vpisati vpis ali vnesti vnos.
Vtipkamo bančno kodo, vtipkamo računalniško geslo ...
Kako bi torej lahko napisali: Pri (glagolnik) bančne kode na blagajni sem se zmotil.?
Odgovor:Posamostaljena oblika glagola vtipkati v tem primeru bi bila:
- Pri vtipkanju bančne kode sem se zmotil.
Vtipkanje ohranja tudi proces tega početja. Če pa bi šlo za dejanje izvršeno z eno gesto in v trenutku, npr. - Pri vnosu bančne kode sem izpustil vtipek zadnje številke,
bi lahko uporabili tudi vtipek, ki ga sicer besedotvorno izpeljemo z -ek po analogiji iz zatipek (iz zatipkati (se)), ki je že obrazložen v SSKJ2.
Beseda vtipek se v slovenskem jeziku že pojavlja, npr. v korpusu Janes (iskalnik Metafida) in spletnih virih:
- ... google pa ob vtipku ' krščanski duhovniki ' vrže ven 275.000 rezultatov
- Kaj je sploh klientelizem? Glede na to, da SSKJ ob vtipku danes najpogosteje uporabljanega pojma ostane brez besed, moj slovar tujk pa je od starosti tudi že napol dementen, sem se za odgovor obrnil na Wikipedijo.
Andreja Žele, Mija Michelizza (april 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
- Pri vtipkanju bančne kode sem se zmotil.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.