Pomen frazema »reci piši«
-
Vprašanje:Zanima me pomen fraze oz. frazema reci piši. V otroštvu sem ga slišala med pogovorom odraslih in mi v zadnjem času velikokrat pride na misel, pa se ne spomnim v kakšnem konteksu oz. kakšen je pomen za tem frazemom.
Primer stavka bi lahko bil:- Včeraj sem videla celo kolono vozil na Slovenski cesti. Bilo jih je reci piši vsaj 150.
(Nisem pa 100% prepričana, da sem uporabila pravi kontekst.)
Odgovor:Gre za pragmatični frazem, ki obstaja tudi v sestavinski varianti reci in piši.
Kot razlaga Nataša Jakop v delu Pragmatična frazeologija, imajo pragmatični frazemi za razliko od drugih vrst frazemov namesto pomena določeno pragmatično funkcijo v besedilu. Lahko gre za izražanje čustev, razpoloženj, naravnanosti do česa, lahko na primer tudi za spodbujanje, opozarjanje, svarjenje, grožnjo ali pa za opravljanje ritualiziranih sporazumevalnih obrazcev, kakršni so pozdravi.
Funkcija frazema, o katerem sprašujete, je poudarjanje česa, kar je navedeno v sobesedilu in si po mnenju govorca oziroma pisca zasluži posebno pozornost sogovornika ali bralca, saj gre za presenetljivo, nenavadno dejstvo. Z iskanjem po jezikovnem korpusu Gigafida ugotovimo, da gre najpogosteje (verjetno v kar 80 ali 90 odstotkih rabe) za presenetljiv številski podatek, npr.:
-
Nedaleč stran od nas je po mizi poskakoval dobrovoljnež, ki, reci piši, ni imel manj kot 150 kg.
-
Njegov govor je trajal, reci in piši, štiri ure in 29 minut.
Redkeje se pojavlja tudi ob drugačnih presenetljivih dejstvih:
- Po stroki ni zgodovinar, etnolog ali slovenist, pač pa, reci in piši, finomehanik.
Obrobna je tudi raba ob kakem podatku, ki izvira iz govorčeve želje po bolj iskrenem, pravičnem opisu česa, kar bi se dalo ubesediti tudi s pragmatičnima frazemoma iskreno rečeno in roko na srce:
-
Smo že videli, kako poteka lobiranje oz. reci piši raje korupcija.
-
Zdaj ga pa kar kujejo v zvezde, vendar reci piši s tako postavo, kot jo ima Argentina, bi morali biti v FINALU ...
V Slovar slovenskih frazemov Janeza Kebra ta frazem ni bil vključen, ker ta slovar pragmatičnih in drugih stavčnih frazemov praviloma ni vključeval. Bil pa je vključen v SSKJ pri iztočnicah pisati in reči.
Zgled s frazemom je pri iztočnici pisati opremljen s stransko razlago »že«, ki pa je v primeru takih frazemov ne moremo enačiti s pomenom frazema, čeprav v zgledu, ki je bil izbran za ta slovar, ta beseda lahko nadomesti poudarek, ki ga sporoča frazem reci in piši:
ekspr. v tem poklicu je reci in piši dvajset let že
Pri iztočnici reči je pomenska razlaga frazema bolj ustrezna:
ekspr. takih podjetij je reci in piši petindvajset poudarja presenetljivost navedenega podatka
Matej Meterc (junij 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.