×

Sklanjanje in izvor priimka »Rački«
 • Vprašanje:

  Zanime me, kako se pravilno sklanja priimek Rački (in ali je mogoče določiti njegov izvor).


  Odgovor:

  Če je nosilec priimka Rački moški, ga sklanjamo kot pridevnik: gospod Rački, gospoda Račkega, gospodu Račkemu itd., če pa je ženska, ga sklanjamo z ničtimi končnicami: gospa Rački, gospe Rački, gospe Rački itd.

  Priimek je izvorno pridevnik na -ski, tvorjen iz osnove raka, ki pomeni »leseno korito, umetna struga, po kateri je speljana voda na mlinsko kolo, do žage«. Iz te besede so pri nas nastala krajevna imena Raka, Rake, Dolge Rake ipd. Prvotni nosilec priimka Rački je bil najverjetneje nekdo iz naselja Raka ali Rake; nekdo, ki se je iz kraja s takim imenom preselil drugam, tam pa so mu vzdeli priimek, ki je kazal na njegov izvor. Tako razlago priimka si lahko preberete v Etimološkem slovarju slovenskih zemljepisnih imen.

  Marko Snoj (november 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.