Kako imenovati otroke svoje tete?
-
Vprašanje:Zanima me, kak naziv imata moj nečakinja in nečak v odnosu z mojima otrokoma.
Kaj sta mojima otrokoma? Sestrič in sestrična, ker sva pač midve sestre . Ali je vseeno, če jim rečeta tudi bratranka in bratranec. Tega nikoli nisem vedela in me zanima, na osnovi česa smo poimenovani. Ali je naslavljanje odvisno od tega ali poimenuješ bratove ali sestrine otroke?
Odgovor:Za rabo v slovenskem knjižnem jeziku sta najbolj uveljavljeni in priporočljivi dve poimenovanji: ‘sin strica ali tete’ je bratranec, ‘hči strica ali tete’ pa sestrična.
V preteklosti ni bilo tako. Izrazi bratič, sestrič, bratična, sestrična so pomenili nečake, izrazi pa so bili vezani na to, ali je bil sorodnik v prvem kolenu brat ali sestra (nečaki po bratu so bili torej bratič in bratična, po sestri pa sestrič in sestrična). Še v Pleteršniku je to prvi pomen, današnji pa drugi. V narečjih in pogovornem jeziku slovenščine imamo taka poimenovanja še danes, npr. sestrič, kar pomeni ‘bratranec’, in bratranka, kar je knjižno ‘sestrična’. Če so ta in še kaka druga poimenovanja jasna in enoumna in če jih uporabljajo ali vsaj razumejo tudi drugi, jih v teh, neknjižnih različkih kar uporabljajmo. Pričajo namreč o jezikovnem iskanju in uveljavljanju izrazja v zvezi s sorodstvom pri naših predniki.
O drugih sopomenkah besed bratranec in sestrična, o pomenu zvez, kot so mali ali mrzli bratranec ali mala ali mrzla sestrična, in tudi o zemljepisni razširjenosti vseh teh izrazov na Slovenskem se lahko vsaj malo radovedni na enem mestu koristno in dokumentirano poučimo na spletnem portalu Fran (bratranec, sestrična).
Peter Weiss, Alenka Jelovšek (oktober 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.