Sklanjanje imena »Igor« in priimka »Lipanje«
-
Vprašanje:Zanima me kako se sklanja moje ime in priimek: Igor Lipanje.
Prosim če sklanjenje tudi zapišete, ne samo po kateri sklanjatvi se sklanja.
Odgovor:Ime in priimek Ígor Lípanje se sklanjata po prvi moški sklanjatvi (rodilniška končnica -e). Ime Igor se pri sklanjanju podaljšuje z j, priimek Lipanje pa se (s podaljšavo na t ali brez nje; podobni slovenski priimki na -anje oz. -ajne se prevladujoče sklanjajo s podaljšavo) pregiba kot samostalnik finale z živostno obliko na -a v tožilniku.
- imenovalnik: Ígor Lípanje
- rodilnik: Ígorja Lípanjeta/Lípanja
- dajalnik: Ígorju Lípanjetu/Lípanju
- tožilnik: Ígorja Lípanjeta/Lípanja
- mestnik: pri Ígorju Lípanjetu/Lípanju
- orodnik: z Ígorjem Lípanjetom/Lípanjem
Še o izvoru tega priimka:
Po Leksikonu priimkov Janeza Kebra je priimek Lipanje nastal iz priimka Lipar. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2022 v Sloveniji 38 posameznikov s tem priimkom.Onomastik Silvo Torkar pa o genezi priimkov na -anje pravi, nastali so z redukcijo iz oblik na -anja oz. -onja. O priimkih tega tipa na Tolminskem je pisal v knjigi Zgodovinska antroponimija in toponimija vzhodne Tolminske pri priimku Drekonja (s. 74–75), in sicer obravnava priimke Drekonja (in hišno ime Pri Drekajnu), Lapanja/Lapajne, Pervanja/Pervanje, Velikonja (z različicama Velikanje, Velikajne). Sem spada tudi bovški priimek Kravanja.
Ne strinja se s trditvijo, da je priimek Lipanje nastal iz priimka Lipar, saj ima (poleg drugih, v razpravi razlogov) priimek popolnoma drugačen areal razširjenosti kot Lipanje.Urška Vranjek Ošlak (oktober 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.