O »Nivei« in »nivei«
-
Vprašanje:V Slovenskem pravopisu 2001 piše, da vrstna poimenovanja industrijskih izdelkov, nastalih iz imen podjetij oz. trgovinskih znamk, pišemo z malo začetnico, če niso v vlogi imenovalnega prilastka.
Zanima me, ali bi lahko bila zgleda za to tudi primera v povedih:
- Roke si vsak dan mažem z niveo. (vrstno poimenovanje)
- Roke si vsak dan mažem s kremo Nivea. (stvarno lastno ime v vlogi imenovalnega prilastka)
Zanima me tudi, ali sta potemtakem nivea in Nivea enakozvočnici.
Odgovor:Obe povedi, ki ste ju zapisali, sta napisani pravilno, vaša interpretacija pa ne drži povsem, saj nivea ni postala vrstni izraz, vsaj v gradivu je takih primerov rabe premalo, da bi lahko rekli, da je iz imena s poobčnoimenjenjem oz. apelativizacijo nastal občnoimenski izraz in da danes nivea pomeni tudi katero koli kremo. Ob poplavi izdelkov za nego je težko doseči enak status besede nivea, kot so jo v preteklosti dobili šéleshámer, jogi v pomenu ‘vzmetnica’, selotejp: ‘samolepilni trak’ ... Idealni pogoji za nastanek vrstnega poimenovanja iz imena je, da je ime izdelka dolgo na trgu in je hkrati edino trgovsko ime za blago, zato izgubi status imena in začne označevati kar blago samo: pomen poimenovanega preide na ime (v tem primeru ne poimenujemo znamke, temveč izdelek).
Pregled gradiva kaže, da se nivea sicer pogosto piše z malo začetnico, a je to zgolj z malo začetnico pisana, torej pisna dvojnica lastnega imena Nivea, npr. Zanima me ali bi se dalo to težavo rešit s kremo (uporabljam samo niveo), ali mi primankuje vitaminov. Zasledimo jo večinoma v leposlovju ali v manj formalnih besedilih, vsekakor preredko, da bi lahko govorili o splošno uzaveščenem generičnem pomenu: ... obenem pa je tudi že šklepetal, čeprav se je, odkar je bil drugič ali tretjič odplaval z nami, prej zmerom na debelo in razsipno namazal z niveo ... (prevod romana Günterja Grassa, 2000).
V predlogu pravopisnih pravil Pravopis 8.0 (člen 96) je zapisano, da se podobna imena (npr. Coca-Cola, Nutella, Honda, Apple, Tesla ...) pojavljajo kot večdenotativna lastna imena, npr. Coca-Cola je ime podjetja, znamke in izdelka, ki ga pogosto pišemo tudi z malo začetnico ali celo podomačeno: coca-cola in kokakola.
Helena Dobrovoljc (november 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.