×

Časovni prislovi: sinoči, davi, drevi, nocoj, zajutra
  • Vprašanje:

    V slo imamo besede, ki označujejo prehode med dnevom in nočjo v preteklosti in sedanjosti: sinoči, davi, drevi. Ali jih imamo za prihodnost? Npr. ali obstaja beseda za jutri zvečer ali jutri zjutraj?


    Odgovor:

    Tovrstni časovni prislovi navadno segajo od večera včerajšnjega dne do jutra jutrišnjega, dlje v preteklost in prihodnost pa ne, torej sinoči, snoči »včeraj zvečer«, davi »danes zjutraj«, drevi »danes zvečer« s (pomenskim) prihodnjikom, nocoj »danes zvečer«, zajutra, zajtra »jutri zjutraj«. Zadnja dva je danes v veliki meri, skoraj že usodno izpodrinila prislovna zveza jutri zjutraj. Kaže, da bo podobna usoda doletela tudi preostale tu navedene prislove, saj v slogovno siromašnejših in skoraj vseh praktičnih besedilih namesto njih uporabljamo le še ustrezne prislovne zveze.

    Marko Snoj (avgust 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.