×

Ali je pravilno reči »psihičen« ali »psihiatričen« bolnik?
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali je pravilno psihičen ali psihiatričen bolnik.

  Zdi se, da bi lahko bilo vseeno, vendar se postavi vprašanje razumevanja, kadar gre za žensko osebo, torej bolníco.  Odgovor:

  Zastavljeno vprašanje bolj sodi na področje terminologije, zato bi vam podrobneje in konkretneje znali odgovoriti kolegi terminologi.

  V novi, dopolnjeni in deloma prenovljeni izdaji SSKJ-ja je pridevnik psihičen (brez kakršne koli oznake) sinonimno razložen s pridevnikom duševen (podobno se lahko poučimo v Pleteršnikovem Slovensko-nemškem slovarju iz l. 1895 in enako usmerja tudi SP 2001), pridevnik psihiatričen pa nanašajoč se na psihiatre in psihiatrijo, pri čemer je psihiatrija veda o duševnih motnjah in boleznih ter o njihovem zdravljenju. Tako je na prvi pogled glede na stanje v temeljnih priročnikih pomensko ustreznejša zveza psihični /duševni bolnik oz. psihična/duševna bolníca.

  Nekoliko drugačna je podoba pri zgledih iz rabe, ki jo prinese vpogled v korpuse. Tako npr. besedilno bolj uravnoteženi korpus Kres izpričuje skoraj dvakrat tolikšno rabo zveze psihiatrični bolnik v primerjavi z rabo zveze psihični bolnik. Korpus Gigafida (podobno tudi njegov podkorpus Kres) ohranja pomen bolníce z duševnimi/psihičnimi težavami v zvezi psihična/duševna bolníca, zveza psihiatrična bólnica oz., bolje (!), psihiatrična bolníšnica, ki je bistveno pogostejša, pa je poimenovanje zavoda, ustanove, kjer se zdravijo psihične/duševne motnje in bolezni. Glede na stanje v korpusih se torej v rabi poleg zveze psihični/duševni bolnik uveljavlja tudi zveza psihiatrični bolnik, ostaja pa zveza psihična/duševna bolnica.

  Nataša Gliha Komac (november 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.