×

Sklanjanje moških imen oz. imen trgovin in znamk
 • Vprašanje:

  Zanimajo pa me tudi moška imena trgovin, in sicer Tom Tailor, Harvey Norman ipd. Katera sestavina se sklanja? V praksi se namreč vedno le zadnja.


  Odgovor:

  Imena Tom Tailor, Harvey Norman ipd. so res blagovne znamke in hkrati imena podjetij, prodajaln ipd. Kot blagovne znamke naj bi jih najpogosteje uporabljali v obliki [občnoimensko jedro ime]. Imena v tem skladenjskem položaju ne sklanjamo:

  • Predstavili so pomladno-poletno kolekcijo znamke Tom Tailor
  • trgovina Tom Tailor

  Pri znanih znamkah pa se občnoimenski del (trgovina, znamka ...) pogosto izpušča in imenski del postane stavčni člen, ki ga moramo tudi pregibati. Odločitev, ali ga pregibamo v obeh sestavinah ali le v eni, je odvisna od tega, ali sta sestavini ujemalni (kar moško ime in priimek sta) in ali občutimo eno (navadno prvo) od sestavin kot pridevniško in podobno (več o tem v pravilih Slovenskega pravopisa 2001, členi 843 in dalje).

  Če gre za moško ime in priimek, torej pregibamo obe sestavini:

  • V Harveyju Normanu je zaposlen 11 let kot krizni menedžer ...
  • Zrezek, katerega imena si niti pod razno nisem zapomnila, v Joeju Penasu ...
  • V Hugu Bossu in Escadi so se prodajalci resnično posvetili navideznim kupcem, ne glede na zunanji videz ...
  • Jourdan Dunn in Cara Delavigne pozirata v Burberryju, China Chow v Jeanu Paulu Gaultierju ter všečna Poppy Delevigne v Chanelu.

  Pri tem ni pomembno, ali ime metonimično zaznamuje izdelek te znamke, podjetje ali konkretno prodajalno.

  Helena Dobrovoljc (september 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.