×

Pomensko razlikovanje med »energijski« in »energetski«
 • Vprašanje:

  Pri fiziki se srečujemo s pojmoma energijski in energetski. Kateri od njiju je ustreznejši, prosim za razlago in navedbo primerov.


  Odgovor:

  Vaše vprašanje se nanaša na terminologijo, zato bi se veljalo pozanimati tudi pri terminologih: Terminološko svetovanje

  V sodobni jezikovni rabi se za pomen 'nanašajoč se na energijo in energetiko' uporablja prednostno pridevnik energetski, a tudi z rabo pridevnika energijski nič narobe. Kadar gre zgolj za nanašanje na energijo, prenovljeni SSKJ2 priporoča prid. energijski (npr. energijski zakon, energijski vir – v drugem kontekstu lahko tudi energetski vir, energijska izguba), kadar pa za nanašanje na energijo in energetiko ali za nanašanje na energetizem pa energetski.

  Tudi zgledi in raba kažejo več zadetkov pri zvezah energijska vrednost, energijska pijača, energijski napitek, govorimo o energijskem razredu in energijskem polju, v obeh primerih je mogoče govoriti o učinkovitosti, torej energetska oz. energijska učinkovitost (razlika je v pomenu oz. poudarku, kar je razvidno iz različnih sobesedil), sicer pa predvsem o energetskih virih, energetski politiki, energetskih objektih in sistemih.

  Nataša Gliha Komac (september 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.