Ali je glagolnik »pridobivanje« samostalnik?
-
Vprašanje:
Spoštovani, gre za precej nenavadno dilemo, o kateri smo se davi pogovarjali z otroci. V šoli se učijo o samostalnikih, stavek, v katerem ga/jih morajo najti, se glasi: Soline so prostor ob morju, ki je urejen za pridobivanje soli iz morske vode. Jaz naštejem naslednje samostalnike: Soline, prostor, morje, sol, voda. Hčerki pa pravita, da so jih v šoli učili, da so samostalniki tudi besede na -nje in da je torej pridobivanje prav tako samostalnik. Ne bi jih rad napačno naučil, moram pa priznati, da mi takšno pravilo iz moje šole ni ostalo v spominu. Prej bi rekel, da je v tem stavku pridobivanje glagolnik, kot pravi tudi SSJK. Hvala za pomoč.
Odgovor:V Toporišičevi Slovenski slovnici (2000: 402) je glagolnik opisan kot glagolska oblika, ki izraža »ali dejanje, stanje, dogajanje itd. sámo ali pa to, kar pri tem nastane, kar je dejanje spremljalo, npr. okoliščine, v katerih se je odvijalo«. Našteti so npr. združenje, življenje, vrtenje. Besednovrstno so glagolniki samostalniki.
Podobno so glagolske oblike tudi deležniki (npr. na -č, -n), ki so besednovrstno pridevniki (goreč zagovornik, spoštovana gospa ipd.).
Kako lahko vse povedano razberete sami ob slovarskem sestavku na portalu Fran?
SSKJ
pridobívanje -a s (í)
glagolnik od pridobivati: pridobivanje premoženja; način pridobivanja sredstev; [...]enota sestavka pomen pridobivanje iztočnična beseda z naglasnim mestom -a okrajšana rodilniška oblika s besednovrstna oznaka (= oznaka za samostalnik srednjega spola) (í) besednovrstna oznaka (= oznaka za samostalnik srednjega spola) glagolnik od pridobivati posredna razlaga, ki nakazuje besedotvorno motiviranost besede iz glagola pridobivati Helena Dobrovoljc (april 2023)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.