Je »lahko« del povedka ali prislovno določilo načina?
-
Vprašanje:Zanima me tale primer: Poročilo lahko jutri zjutraj prinesete sem.
Je povedek prinesete, lahko pa prislovno določilo načina? Ali je povedek lahko prinesete? Lepo bi vas prosila odgovor z obrazložitvijo.
Prosim vas pa še, če lahko na koncu določite vse stavčne člene omenjenega stavka.
Odgovor:Na to bi lahko odgovorili s tem primerom:
- Ker je še mlad, se lahko giblje zelo gibčno in lahko.
Prvi lahko ob glagolu gibati opravlja vlogo naklonskega/modalnega prislova s pomenom 'možnosti, dopuščanja' in opravlja enako vlogo kot naklonski/modalni glagol moči, zato je del povedka.
Drugi lahko, ki ni ob glagolu, ima vlogo prislovnega določila načina.
Pomeni besede lahko, tako prislovni okoliščinski (v vlogi prislovnega določila načina) kot naklonski/modalni, ki zgolj natančneje določajo glagol (v vlogi zloženega povedka), so predstavljeni v podiztočnici lahko (geslo lahek) v SSKJ.
Stavčni členi v vašem stavku so torej naslednji:
- poročilo: predmet
- lahko prinesete: povedek
- jutri zjutraj: prislovno določilo časa
- sem: prislovno določilo kraja
Andreja Žele, Urška Vranjek Ošlak (september 2023)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.