×
    Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

    Velika ali mala začetnica – »Miklavžev večer«

    Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno mala ali velika začetnica
    pravopismala ali velika začetnicaizlastnoimenski pridevniki
    1 Objave 1 Posters 623 Ogledov 1 Watching
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje:


      Vprašanje:

      Se tako kot miklavžev čaj tudi miklavžev večer (5. decembra, večer pred praznikom sv. Miklavža) piše z malo začetnico?


      Odgovor:

      Miklavžev večer uvrščamo med poimenovanja praznikov oz. posebnih dni. V teh poimenovanjih pišemo iz imen izpeljane pridevnike z obrazili ‑ov/‑ev ali ‑in z veliko začetnico, saj se zavedamo imenske podstave, iz katere je izpeljan pridevnik (vemo, po kom so poimenovani posebni dnevi oz. s kom so povezani: Miklavžev večer je povezan s prihodom Miklavža). Ker se identifikacija z izhodiščnim imenom ni izgubila, pridevnik zaznamuje svojilnost (Miklavžev večer < Miklavž, Prešernov dan < Prešeren, Valentinov dan < Valentin). Če iz pridevnika izpeljemo samostalniško poimenovanje, pa ga pišemo z malo začetnico (miklavževo, prešernovo, valentinovo).

      Pri poimenovanjih jedi, ki so sestavljena iz pridevnikov z obrazili ‑ov/‑ev ali ‑in, se imenske podstave pri nekaterih poimenovanjih jedi zavedamo bolj, pri drugih manj, kar se kaže tudi v neenotni rabi velike oz. male začetnice. Nihanje med malo in veliko začetnico je pogostejše pri pridevnikih, izpeljanih iz osebnih lastnih imen (martinova gos : Martinova gos), vendar se pojavlja tudi pri pridevnikih, izpeljanih iz priimkov (prešernova kroglica : Prešernova kroglica). Če se zavedamo imenske podstave ali v poimenovanju jedi prepoznamo duhovno lastnino, pišemo pridevnike z obrazili ‑ov/‑ev ali ‑in z veliko začetnico (Miklavžev piškot, Miklavžev čaj, Martinova gos). Če se je identifikacija z izhodiščnim imenom izgubila, če ne prepoznamo duhovne lastnine ali če s pridevnikom ne zaznamujejo več svojilnosti, temveč vrstnost, jih zapisujemo z malo začetnico (miklavžev piškot, miklavžev čaj, martinova gos).

      Manca Černivec (januar 2024)

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si