Poimenovanje za samico svizca
-
Vprašanje:
Zanima me, kako se pravilno poimenuje samico svizca; svižčevka ali sviščevka.
Odgovor:
O tvorbi ženskih parov moških poimenovanj ali feminativov smo v Jezikovni svetovalnici že pisali, najdete jih pod oznakama ženska poimenovanja in ženska poimenovanja poklicev.Feminative iz samostalnikov v slovenščini navadno tvorimo z obrazili -a, -ica, -ja, -inja, -ulja, -ka, -ovka/-evka in -ična (Slovenska slovnica 2000, str. 183). Iz besede svizec tvorimo feminativ z obrazilom -evka (obrazilo -ka dodano priponi -ev-; svižčeva samica), saj pride zaradi c-ja na izglasju osnove do preglasa (Slovenska slovnica 2000, str. 154).
Kaj pa se zgodi s soglasniki pred obrazilom? Soglasnik c postane č zaradi prve palatalizacije, pri kateri se glasovi »k, g, h in c premenjujejo s č, ž, š, č pred priponskimi obrazili, ki se začenjajo s samoglasniki i, e in mehkim (tudi ničtim) polglasnikom« (Slovenska slovnica 2000, str. 151). Nastalemu soglasniku č se zaradi prilikovanja (asimilacije) prilagodi tudi predhodni podstavni z, ki postane ž, kot v primeru zvezek - zvežček (Slovenska slovnica 2000, str. 153). O tem lahko več preberemo v Pravopisu 8.0 (Glasoslovni oris):
Glasovna sprememba se pred priponskimi obrazili ‑ček in ‑čič ter ‑ev, kadar sproža palatalizacijo, odraža tudi v zapisu: drevesce [drevésce] – drevešček [drevéščək]; kos [kós] – košček [kóščək]; zvezek [zvézək] – zvežček [zvéščək] in zvežčič [zvéščič]; svizec [svízəc] – svižčev [svíščev‑]; mesec [mésəc] – meščev [méščev‑].
Tako dobimo svižčevko. Beseda sviščevka (zapis v skladu z izgovorom) pa ne označuje samice svizca, temveč rastlino.
Urška Vranjek Ošlak, Helena Dobrovoljc (marec 2024)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.