×

Ujemanje s številom 101
 • Vprašanje:

  Kakšen je najboljši zapis stavka: Skupaj so na vprašalnik odgovorili 101 posameznik in organizacija.


  Odgovor:

  Slovnično vzeto se 101, 501, 1001 itd., torej vse tisto, kar se končuje na 01, v prilastkovni rabi (levo od samostalnika) obnaša enako kot 1 (in 02 enako kot 2, 03 in 04 enako kot 3 in 4 itd.). Torej bi bilo ustrezno:

  • Na vprašalnik sta odgovorila en (sto en, tisoč en ...) posameznik in ena organizacija.

  Ker pa se zaradi velikih skrajnosti ta način zdi komu precej nenavaden (ob tisoč odgovarjajočih govori besedilo čisto določno o dveh odgovarjajočih), lahko isto vsebino seveda izrazimo malo drugače:

  • Na vprašalnik je poleg 101 posameznika odgovorila tudi ena organizacija

  ali

  • Na vprašalnik je odgovoril 101 posameznik, ob njem (= poleg njega = skupaj z njim) pa še ena organizacija ali ... posameznik in ob njem (= poleg njega = skupaj z njim) še ena organizacija.

  Ali pa malo drugače, če komu predlagana členitev po aktualnosti ne ustreza. Pismenost sicer res pomeni seznanjenost s slovničnimi in pravopisnimi pravili, hkrati pa tudi tolikšno jezikovno spretnost in okretnost, da se lahko brez škode za sporočilo izognemo prehudim slovničnim ali pravopisnim čerem, ki bi zmotile že pišočega ali govorečega, kaj šele bralca ali poslušalca.

  Peter Weiss (december 2014)


Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.