Vejice med osebnim zaimkom in samostalnikom
-
Vprašanje:Zanima me, ali je v samostalniških besednih zvezah, ki so sestavljene iz osebnega zaimka in drugega samostalnika, med elementoma vejica.
Na primer: pri nas(,) Kovačih(,) je lepo; življenje je težko nam(,) nevednim.
Kaj pa, če besedni red zamenjamo? Na primer: življenje nam je nevednim težko.
Odgovor:Primera, ki ju navajate, odpirata zanimivo dilemo, saj vašim podobne zveze, v katerih med osebnim zaimkom in samostalnikom ni sicer pričakovane vejice, niso redke. Zakaj pričakovane vejice? Ker je osebni zaimek brez konkretne (slovarske) reference, dobi jo šele v besedilu. Kadar pa niti iz sobesedila ni jasna ali jo želimo posebej izpostaviti oz. poudariti, to storimo tako, da za osebnim zaimkom v pristavku zapišemo lastno ime ali poimenovanje. Ker gre med zaimkom in samostalnikom za odnos istovetnosti, je pristavek skladenjsko logična izbira.
Odsotnost vejic po drugi strani zaznamuje zaporedje jedra in desnega prilastka, ki jedro (vsebinsko) natančneje določa, kot je to npr. v zvezah sodnik porotnik, ptica pevka ali Cankar pesnik. Čeprav bi težko trdili, da gre pri zvezah osebnih zaimkov in samostalnikov za tovrstno skladenjsko razmerje, pa spodnje zglede iz korpusa Gigafida 2.0 s prej naštetimi druži dejstvo, da jih izgovorimo brez premora na mestih, kjer bi sicer stala vejica, poudarek pa je na drugi (samostalniški) prvini:
- Nismo na zgubi me ženske, ker ne pišemo zgodb, ampak mi bralci in bralke, ker jih ne moremo prebrati.
- Boleči sklepi torej niso samo nadloga nas ljudi, pestijo tudi naše štirinožce.
- Vincenzo Nibali je poskušal z begom, a so ga reveža ujeli na zadnjem vzponu na Poggio.
- Pa še nekaj ima, kar nam Slovencem, sploh če gre za politiko, ni všeč: humor.
Zgolj za ilustracijo: zgledov, kakršen je zadnji navedeni, tj. z nam Slovencem brez vejice, je v korpusu 258; z vejicami jih je več kot polovico manj, le 106. Bržkone tudi ali predvsem zato, ker vejice zahtevajo drugačno branje, s tem pa tudi drugačen stavčni in hkrati vsebinski poudarek. Še en zgled za primerjalno branje:
- Ali nam ni jasno, da kupci naše lastnine ne kupujejo, ker imajo namen pomagati nam, Slovencem, ampak jim gre za to, da globoko podcenjeno narodno imovino pospravijo v svojo malho?
Tudi SP 2001 ima v pravilih predvideno (dvodelno, parno) vejico pri pojasnjevalnih dopolnilih, kot so (člena 299 in 301) v nedeljo, 9. maja, bo ..., Pri Prešernu, našem največjem pesniku, najdemo ... in Od mene, svojega prijatelja, tega ne pričakuješ.
Primeri z vejicama na obeh straneh samostalnika so povezani priredno, torej Mi, in sicer Slovenci. Drugi del dodaja novo, neobvezno informacijo, navadno je ta informacija poudarjena. Primeri brez vejic so primeri podredno zložene besedne zveze, torej Mi, ki smo Slovenci. V tem primeru je prilastek omejevalni in s tem obvezen, zato prilastek ni poudarjen, ker je obvezen in zato pričakovan del besedne zveze. Enako velja za zveze zaimka in pridevnika, npr. jaz (,) sam.
Zgled Življenje nam je nevednim težko. sodi v povedkov prilastek. Tak vrstni red je možen predvsem pri pridevnikih, pri samostalnikih pa (skoraj) ne: *Pri nas je lepo Kovačih; šlo bi Pri nas je lepo, Kovačih., kjer Kovačih deluje kot dostavek.
Če je za zaimkom več besed kot le samostalnik, vejica mora biti:- Ko se je enkrat razširila vest, da sem jaz, mlad pritepenec iz Memphisa, kupil časopis za petdeset, mogoče sto ali celo dvesto tisoč dolarjev, je skupnost pretresel orjaški val govoric.
Pregled gradiva kaže, da tvorci na tem mestu vejice postavljajo dokaj pogosto.
Na kratko: če vejici postavimo, s tem samostalnik od zaimka ločimo in ga dodatno poudarimo, če pa vejic ne postavimo, samostalnik ni v ospredju, ampak je le del besedne zveze, katere jedro je zaimek. Vejici torej (ne) postavimo glede na to, kaj želimo sporočiti.
Tu je še nekaj zgledov z vejicama in brez njih:
- Denar so si razdelili, nas, delavce, pa vrgli na cesto.
- Vse je na nas, ljudeh.
- Časopisi so polni krutih novic, ki za nas, mlade, niso vzpodbudne.
Brez vejic: - Poklic politika nas otrok ni zanimal.
- Vse je odvisno od nas samih.
Tina Lengar Verovnik, Dejan Gabrovšek, Peter Weiss (junij 2024)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.