×

Zemljepisno ime »Sveti Duh na Ostrem vrhu«
 • Vprašanje:

  Imam vprašanje, ki se sicer ne dotika SSKJ, temveč bolj pravopisnih pravil, upam pa vseeno, da mi boste odgovorili.

  Na več spletnih straneh, mdr. tudi na strani Statističnega urada RS in Geopedie, sem našel zapise naselja Sv. Duh na Ostrem Vrhu, v katerih je zadnji del imena (vrh) pisan z veliko začetnico. Poraja se mi vprašanje, ali je tak zapis pravilen, saj je v nekem opisu dotičnega kraja navedeno, da je Ostri vrh hrib, torej bi morali vrh pisati z malo začetnico. Nikjer namreč nisem zasledil, da bi Ostri vrh bilo naselbinsko ime.

  Kakšno pa je vaše stališče?


  Odgovor:

  Slovenski pravopis 2001 v členu 70, ki določa pisanje začetnice v naselbinskih imenih, pravi, da nenaselbinska določila ob naselbinskem imenu ohranijo svoje pisanje in navaja zglede, kot so npr.: Gradišče v Slovenskih goricah, Zavrh pod Šmarno goro, Tolsti Vrh pri Ravnah na Koroškem.

  V skladu s tem določilom se ime Sv. Duh na Ostrem vrhu res mora pisati drugače kot ime Draga pri Sinjem Vrhu. Medtem ko je drugo ime, Sinji Vrh, samo po sebi naselbinsko ime, saj poimenujemo z njim naselje pri Črnomlju, pa je Ostri vrh ime hriba, kot ste ugotovili že sami, torej nenaselbinsko. Ta pišemo z veliko začetnico v prvi sestavini in vseh nadaljnjih lastnoimenskih. Kraj ustrezno zapišemo torej Sveti Duh na Ostrem vrhu, enako kot npr. Zavrh pod Šmarno goro.

  Helena Dobrovoljc (december 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.