Predlogi ob imenu »Sveti Duh pri Škofji Loki«
-
Vprašanje:
Že vrsto let prebiram v objavljenih osmrtnicah na Radiu Sora po mojem razumevanju napačno uporabo predloga pri zapisu naselja Sveti Duh pri Škofji Loki.Sporočamo žalostno vest, da nas je v ..... letu zapustil(a) naš(a) dragi (a) ............. iz Sv. Duha ....... v Škofji Loki.
Kot ljubitelj lepe slovenske besede in upoštevanja slovničnih pravil mislim, da je po slovničnih pravilih pravilno zapisati, da nas je zapusti(a) naš(a) dragi(a) ... od Svetega Duha ...... pri Škofji Loki.
Pri zapisu Sveti Duh pri Škofji Loki se ob predlogu OD Svetega Duha lahko uporabno zapiše še predlog PRI Svetem Duhu in predlog K Svetemu Duhu.
Tako so me učili in naučili.Zanima me vaše strokovno mnenje o zapisu predlogov pri zapisu naselja Sveti Duh pri Škofji Loki.
Odgovor:
Predloge pri krajevnem imenu Sveti Duh pri Škofji Loki uporabljamo tako, kot se je lokalno uveljavilo. Vir, na katerega se sklicujemo, je še vedno leksikon Slovenska krajevna imena Cankarjeve založbe iz leta 1985, ki je nastal na osnovi terenske raziskave. Za Škofjo Loko je podatke prispeval France Planina. Za škofjeloško naselje Sveti Duh najdemo v tem leksikonu naslednji zapis:Sv. Duh Sv. -a pri Sv. Duhu, svetoduški, Svetoduhar;
o. p. Škofja LokaZapis v leksikonu torej pomeni:
- na vprašanje Kje si? odgovorimo z mestniškim predlogom pri: pri Svetem Duhu (pri Škofji Loki);
- na vprašanje Od kod prihajaš? odgovorimo z rodilniškim predlogom od: od Svetega Duha (pri Škofji Loki);
- na vprašanje Kam greš? odgovorimo z dajalniškim predlogom k: k Svetemu Duhu (pri Škofji Loki).
Ker obstaja tudi Sveti Duh pri Dravogradu, je dodatek pri Škofji Loki identifikacijsko potreben, a v lokalni rabi tudi izpustljiv.
Helena Dobrovoljc (november 2024)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.