×
    Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

    Lupina ali olupek?

    Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno pomenska razlaga
    pomenoslovjepomenska razlagaslovarski zgledi
    1 Objave 1 Posters 192 Ogledov 1 Watching
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje: Skrbnik


      Vprašanje:

      Kakšna je razlika med lupino in olupkom?
      Vem, da je olupek odstranjena lupina, ampak vsaka odstranjena lupina še ne postane olupek.
      Orehi, lešniki in jajca imajo lupino, tudi če je odstranjena.
      Banana in krompir imata olupek.

      Kaj sušimo za čaj, lupino ali olupek granatnega jabolka?
      Kaj kandiramo, pomarančne olupke ali lupine?
      Kompot kuhamo iz posušenih jabolčnih lupin ali olupkov?


      Odgovor:

      Kot že sami ugotavljate, je v splošnem olupek odstranjena lupina, lupina pa je ovoj, ki je (lahko) še vedno na sadovih, plodovih, tudi jajcih, imajo jo nekatere živali in celo predmeti, kot nazorno prikaže SSKJ 2 (enako že SSKJ) v slovarskih sestavkih olupek in lupina.

      Glede na gradivo v korpusu Gigafida 2.0 se olupek najpogosteje uporablja v zvezah bananin in čebulni olupek, pogosto še za repne ali repine, pomarančne, krompirjeve, jabolčne, limonine in beluševe olupke, tudi splošneje zelenjavne in sadne olupke. Olupki pa so lahko posušeni, nastrgani, suhi, kuhani, tanki in naribani.
      Lupina je v korpusu Gigafida 2.0 mnogo pogostejša kot olupek, kar izkazuje tudi pomenska razčlenjenost lupine, kot je prikazana v slovarju. Lupine so v gradivu (če se osredotočimo na lupine, ki obdajajo kaj užitnega) najpogosteje limonine, jajčne, pomarančne, orehove, limetine, čebulne in kokosove. Lahko so trde, prazne, debele in tanke. Zelo pogoste pa so tudi kolokacije, ki nakazujejo, da so lupine lahko uporabne in užitne, kot npr. naribane, nastrgane, kandirane, posušene, zdrobljene in narezane lupine.

      Banana in krompir imata načeloma olupek in trda lupina načeloma ne more biti olupek. Pri jabolkih govorimo skoraj enakovredno o olupkih in lupinah, podobno tudi pri granatnem jabolku (ki je v gradivu sicer omenjeno mnogo redkeje). Mnogo pogostejše pa so kandirane pomarančne lupine (in lupinice), vseeno pa najdemo tudi olupke.

      Kot smo lahko videli iz pregleda korpusnega gradiva in slovarskih sestavkov olupek in lupina v SSKJ 2 (enako že v SSKJ), je beseda lupina zaradi večje pomenske členjenosti tudi v gradivu pogostejša. Besedi sta lahko v nekaterih primerih zamenljivi, sta pa v nekaterih kolokacijah bolj običajni kot v drugih.

      Mija Michelizza (januar 2025)


      Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta »Delimo (si) slovarje: Fran in Franček«, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si