×

Zanikanje dejanja, izraženega z nedoločnikom (2)
 • Vprašanje:

  Prosim za odgovor na vprašanje, kaj je prav:

  Seveda je prav, da se obsodijo posamezni zločini, ne more pa se zato revidirati zgodovina in celoten boj proti okupatorju proglasiti za zločinskega/revidirati zgodovine in celotnega boja proti okupatorju proglasiti za zločinskega.


  Odgovor:

  V primeru, ki ga navajate, je zaradi rabe trpne oblike s se ustrezna izbira le imenovalnik, torej: … ne more pa se zato revidirati zgodovina in celoten boj proti okupatorju proglasiti za zločinskega. Gre namreč zgolj za drugačno izrazitev trpnika: … ne more pa zato biti revidirana zgodovina in celoten bolj proti okupatorju proglašen za zločinskega.

  Drugače bi bilo ob rabi tvorne oblike, kjer bi bila ob zanikanju obvezna raba rodilnika: … ne morejo pa/ni pa mogoče zato revidirati zgodovine in celotnega boja proti okupatorju [ne morejo] proglasiti za zločinskega.

  Domen Krvina (december 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.