Vezljivost: »posledice za« ali »posledice na«?
-
Vprašanje:
Spoštovani!
Zanima me, kako je prav, saj sem zasledila obe različici: posledice načina prehranjevanja NA zdravje otrok ali posledice načina prehranjevanja ZA zdravje otrok.V obeh primerih se mi sicer ne sliši prav dobro, pa vendarle – kaj je bolje.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Odgovor:
Gradivni pregled v združenem korpusu Metafida kaže, da je razmerje med rabo zveze posledice za + tožilnik : posledice na + tožilnik približno 3,5 : 1.Pri tem je treba opozoriti, da ima zveza posledice na tudi možnost vezave z mestnikom, ki le nekoliko (1 : 1,6) zaostaja za tožilnikom, je pa morda nekoliko bolj povezana s splošnopomenskimi samostalniki (npr. posledice na okolju, področju, trgu, zdravju, generaciji, ljudeh ipd.).
Mestniško vezavo za na pri samostalniku človek navaja tudi SSKJ2, in sicer zlasti ob glagolu pustiti: dolgotrajna lakota lahko pusti posledice na človeku.
Pri tožilniški vezavi medtem SSKJ2 navaja le predlog za: kajenje bo imelo zanj nepopravljive posledice.Iz tega lahko sklepamo, da je tožilniška vezava za predlogom na pri posledicah potencialno novejšega nastanka in se torej šele uveljavlja. Tako bi zaenkrat ob tožilniku priporočili rabo predloga za, torej: posledice načina prehranjevanja ZA zdravje otrok.
V zvezi samostalnika posledice z glagolom pustiti pa je uveljavljena raba predloga na z mestniško vezavo.
Domen Krvina (marec 2025)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta »Delimo (si) slovarje: Fran in Franček«, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.