×

Sklanjanje samostalnika »meča«
 • Vprašanje:

  Kako bi pravilno povedali, da me boli nekaj v mečih leve noge, oziroma, ali je še kakšna druga možnost kot ta? Boli me levo ....??? Bolijo me leva meča mogoče? Nekako mi je vse hecno, zato prosim za vaš nasvet.


  Odgovor:

  Tako SSKJ kot normativni slovar v Slovenskem pravopisu 2001 samostalnik meča prepoznavata v dveh spolih:

  1. kot samostalnik ženskega spola (meča: pes jo je popadel za mečo; krč v mečah) in
  2. kot normativno prednostni množinski samostalnik srednjega spola (meča: pes ga je ugriznil v leva meča; krč v mečih).

  Slovarja uporabnika usmerjata k srednjespolskemu samostalniku, ki je v rabi precej pogostejši, vendar pa se pojavljajo tudi oblike ženskega spola: če v korpusu Gigafida primerjamo pogosti obliki v mečih in v mečah, ugotovimo, da je razmerje med njima 301 : 7, preostale oblike ženskega spola pa so redke ali citirane iz starih besedil, npr. Vstal je in z ostrim nožem zarezal globoko v mečo (iz Tavčarjeve Visoške kronike). (Iz korpusa GF tvorjeni leksikon besednih oblik SloLeks samostalnika meča v ženskem spolu ne pozna.)

  Helena Dobrovoljc (januar 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.