×

Predstavnik Lionsov ... različice
 • Vprašanje:

  Ali je pravilno pisati predstavnik lionsev ali predstavnik Lionsev?


  Odgovor:

  Registrirano ime organizacije je Lions Slovenija oziroma Zveza Lions klubov. V rabi se je najprej pogovorno, zdaj pa tudi v knjižnem jeziku uveljavilo skrajšano poimenovanje Lionsi oziroma Lioni. Tudi te po pravilu SP 2001 (člen 37) pišemo z veliko začetnico (Evropska unija > Unija, Katoliška cerkev > Cerkev ipd.)

  Odgovor na vaše vprašanje se glasi, da je ustrezno uporabiti veliko začetnico, zato lahko pišete: predstavnik Lionsov ali Lionov.

  Zakaj dve različici?

  Prva različica tega imena je sicer že bila problematizirana zaradi dvojnega (tj. angleškega in slovenskega) množinskega kodiranja. Pojav srečujemo pogosto pri slovenjenju angleških množinskih imen (Beatles > Beatlesi poleg Beatli), Lakersi (poleg Lakerji), Green Dragonsi (poleg Green Dragoni), in tako še Sex Pistols, Roling Stones, Rangers itd. Zaradi uveljavljenosti dvojno kodiranih oblik ne preganjamo. Tudi zato, ker se brisanje angleških množinskih obrazil pri občnoimenskih poimenovanjih, ki so postali del osnove, npr. čips, lahko »ponesreči«: Obupana mama je v restavraciji s hitro prehrano kričala na pomoč. Njena enoletna deklica se je namreč dušila zaradi čipa, ki ga je pogoltnila.

  Dvojno kodiranje srečujemo tudi pri imenu McDonald's: McDonald'sov ali McDonaldov (krompirček). Ob tem se pojavlja tudi vprašanje glede zaščite uradne različice imena, ki je z brisanjem teh obrazil ne upoštevamo kršimo.

  In še opozorilo: Vaše vprašanje se le posredno navezuje na pravopisno pravilo v členu 136, ki pravi, da pripadnike gibanj, nazorov, ver, listov, društev, strank, redov in podjetij pišemo z malo začetnico, npr. novolesovec, apezejevec, tomšičevec, nobelovec. Pripadnik Lionsov/Lionov je torej lions ali lion.

  Helena Dobrovoljc (oktober 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.