×

Znamka kot prilastek ali jedro besedne zveze
 • Vprašanje:

  Kaj je boljše oz. pravilneje?

  Nosil je armanija, spil je steklenico jack danielsa ... itd. ali Nosil je suknjič znamke Armani, spil je steklenico viskija Jack Daniels ... Je pametno, da se v besedilu znamke pišejo, recimo, s poševno pisavo? Da se loči od ostalega teksta? Npr: Nosil je armanija (in dam armanija v poševno pisavo).

  Podobno ne vem, ali naj pišem Ipad ali ipad, pa Facebook ali facebook. Vse te reči so že tako poslovenjene in v vsakdanji rabi, a vendar ... vidim, da ljudje pišejo zelo različno.


  Odgovor:

  Najbolj nedvoumna raba lastnega imena oz. imena znamke je v skladenjski poziciji imenovalnega prilastka, torej: Nosil je suknjič znamke Armani, Spil je steklenico viskija Jack Daniels. Pisava v ležečem tisku ni potrebna.

  Na vprašanje o blagovnih znamkah, pisanju z malo oz. veliko začetnico, zlasti Facebooku pa smo sicer že odgovarjali. Odgovore najdete na naslednji povezavi: Facebook

  Helena Dobrovoljc (oktober 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.