×

Kako pojasniti dvoumno šalo?
 • Vprašanje:

  Po spletu je zaokrožil tale vic:

  Žena zaprosi moža: – Bi, prosim, šel namesto mene v trgovino in kupil karton mleka, in če imajo avokado, jih kupi šest. Kmalu se vrne mož s šestimi kartoni mleka. Ženi nič jasno, pa vpraša: – In zakaj si kupil šest kartonov mleka? On: – Imeli so avokado.

  Moje vprašanje je: kdo je kriv za nesporazum? Mož ali žena?


  Odgovor:

  Če vic analiziramo, ga uničimo. Pri poslušalcih in bralcih deluje smešno namreč ravno zato, ker je za kolikor toliko zdrav in hkrati razpuščen razum v njem nekaj skrižem. Zaimek jih se v tem primeru lahko nanaša na kartone mleka ali na avokade. Udobna stroga sodba nevpletenih bi bila, da žena ni povedala vsega (njeno navodilo bi lahko bilo: »Kupi šest avokadov«), mož pa ni vprašal, in to kar takoj ali iz trgovine, po mobiju, ampak je le slišal naročilo, o katerem ni dovolj premislil. Smejimo se mu, ker je imel s šestimi kartoni mleka, kar res ni ravno vsakdanji nakup, veliko več dela, kot bi ga imel s kartonom mleka in šestimi avokadi, obenem pa upamo, da se jima mleko ni pokvarilo; vsaj mesec dni sta ga imela dovolj. Pa bolj natančna navodila drugič – ampak potem ne bo vica, ampak le sivo vsakdanji nakup.

  Peter Weiss (januar 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.