×

Naglas imena »Katar«
 • Vprašanje:

  Zakaj naj bi po SP izgovarjali KAtar, KAtarec, ne pa KatAr, KatArec?


  Odgovor:

  Mnogi govorci slovenščine, ki izraz poznajo iz športnih oddaj, so navajeni naglasa na drugem zlogu. Prav tako kot izgovarjamo enakopisno občno poimenovanje (katar 'vnetje').

  Da bi lahko odgovorili na vprašanje, zakaj je v rabi dvojnično naglaševanje, bi bilo treba poznati okoliščine, ko je bila beseda prvič rabljena v slovenščini.

  Pregled rabe v slovanskih jezikih kaže, da prevladuje na naglas na prvem zlogu. Po besedah M. Stanković, strokovnjakinje za arabski jezik, tako naglašujejo Arabci. Tudi spletni viri potrjujejo naglaševanje na prvem zlogu (študent arabščine: https://www.youtube.com/watch?v=IfxSszAk_G0). Nemški viri kažejo na naglas na končnem zlogu (vir: Forvo). Vsekakor je na razširjenost naglasa na prvem á vplival SP 2001.

  Aleksandra Bizjak Končar, Helena Dobrovoljc, Silvo Torkar (januar 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.